Εμβόλιο κατά του HPV

Εμβόλιο κατά του HPV

Οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας σχετίζονται με τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV), μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Η εκτεταμένη ανοσοποίηση με το εμβόλιο HPV θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως.

Ποιος δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο HPV;

Το εμβόλιο HPV δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες ή άτομα που είναι μέτρια ή σοβαρά άρρωστα. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε σοβαρές αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένης αλλεργίας στη μαγιά ή στο λατέξ. Επίσης, εάν είχατε απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου ή σε προηγούμενη δόση του εμβολίου, δεν πρέπει να πάρετε το εμβόλιο.

Χρειάζονται γυναίκες που έχουν λάβει το εμβόλιο HPV να κάνουν τεστ Παπανικολάου;

Ναί. Το εμβόλιο HPV δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις εξετάσεις Παπ. Η τακτική εξέταση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέσω τακτικών τεστ Παπανικολάου που ξεκινούν από την ηλικία των 21 ετών παραμένει ουσιαστικό μέρος της προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης μιας γυναίκας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εάν δεν είστε στη συνιστώμενη ηλικιακή ομάδα εμβολίων;

Ο HPV εξαπλώνεται μέσω σεξουαλικής επαφής – από του στόματος, κολπικού ή πρωκτού. Για να προστατευτείτε από τον HPV, χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ. Επιπλέον, μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Για να εντοπίσετε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στα πρώτα στάδια, ανατρέξτε στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τακτικές εξετάσεις Παπ από την ηλικία των 21 ετών. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε σημάδια ή συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – κολπική αιμορραγία μετά το σεξ, μεταξύ περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση, πυελικός πόνος ή πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ.

Τηλέφωνο: 2106464521
Βασ. Σοφίας 115, 115 21, Αθήνα
Μουρτζάκης Στυλιανός