Οκτώ σημάδια ότι είστε Έγκυος!

Οκτώ σημάδια ότι είστε Έγκυος!

Πιστέυεις ότι είσαι έγκυος; Η απόδειξη βρίσκεται στο τεστ εγκυμοσύνης. Αλλά ακόμη και πριν χάσετε μια περίοδο, ίσως υποψιάζεστε – ή ελπίζετε – ότι είστε έγκυος. Μάθετε τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης και γιατί συμβαίνουν.

Κλασικά σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης

Τα πιο συνηθισμένα πρώιμα σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Χαμένη περίοδος. Εάν είστε στα τεκνοποιημένα έτη και έχει περάσει μια εβδομάδα ή περισσότερο χωρίς την έναρξη ενός αναμενόμενου εμμηνορροϊκού κύκλου, μπορεί να είστε έγκυος. Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι παραπλανητικό εάν έχετε ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο.

Ευαίσθητα, πρησμένα στήθη. Στις αρχές της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να κάνουν το στήθος σας ευαίσθητο και επώδυνο. Η δυσφορία πιθανότατα θα μειωθεί μετά από μερικές εβδομάδες καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές.

Ναυτία με ή χωρίς έμετο. Η πρωινή αδιαθεσία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, ξεκινά συχνά ένα μήνα μετά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, μερικές γυναίκες νιώθουν ναυτία νωρίτερα και μερικές δεν την βιώνουν ποτέ. Ενώ η αιτία της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι σαφής, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης παίζουν πιθανό ρόλο.

Αυξημένη ούρηση. Μπορεί να βρεθείτε να ουρείτε συχνότερα από το συνηθισμένο. Η ποσότητα αίματος στο σώμα σας αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλώντας στα νεφρά σας να επεξεργάζονται επιπλέον υγρό που καταλήγει στην ουροδόχο κύστη σας.

Κούραση. Η κόπωση κατατάσσεται επίσης υψηλή στα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης αυξάνονται – που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε υπνηλία.

Άλλα σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης
Άλλα λιγότερο εμφανή σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά το πρώτο τρίμηνο περιλαμβάνουν:

Κατήφεια. Η πλημμύρα των ορμονών στο σώμα σας στις αρχές της εγκυμοσύνης μπορεί να σας κάνει ασυνήθιστα συναισθηματικό και κλαψούρισμα. Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι επίσης συχνές.

Φούσκωμα. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης μπορεί να σας προκαλέσουν φούσκωμα, παρόμοιο με το πώς θα αισθανόσασταν κατά την έναρξη μιας εμμηνορροϊκής περιόδου.

Ελαφρύ στίγμα. Μερικές φορές μια μικρή ποσότητα φωτός είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Γνωστή ως αιμορραγία εμφύτευσης, συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας – περίπου 10 έως 14 ημέρες μετά τη σύλληψη. Η αιμορραγία εμφύτευσης συμβαίνει περίπου κατά τη διάρκεια μιας εμμηνορροϊκής περιόδου. Ωστόσο, δεν το έχουν όλες οι γυναίκες.

Κράμπες. Ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν ήπια κράμπες της μήτρας στις αρχές της εγκυμοσύνης.

Δυσκοιλιότητα. Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν επιβράδυνση του πεπτικού σας συστήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Αποτροπές τροφίμων. Όταν είστε έγκυος, μπορεί να γίνετε πιο ευαίσθητοι σε ορισμένες μυρωδιές και η αίσθηση της γεύσης σας μπορεί να αλλάξει. Όπως τα περισσότερα άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, αυτές οι προτιμήσεις για τα τρόφιμα μπορούν να αντιστοιχούν σε ορμονικές αλλαγές.

Ρινική συμφόρηση. Η αύξηση των επιπέδων ορμονών και η παραγωγή αίματος μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο, στεγνό και αιμορραγία των βλεννογόνων της μύτης σας. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει βουλωμένη μύτη.

Τηλέφωνο: 2106464521
Βασ. Σοφίας 115, 115 21, Αθήνα
Μουρτζάκης Στυλιανός