ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η προγεννητική φροντίδα είναι η υγειονομική περίθαλψη που λαμβάνετε ενώ είστε έγκυος. Περιλαμβάνει τις εξετάσεις σας και τον προγεννητικό έλεγχο. Η προγεννητική φροντίδα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας και του μωρού σας καθώς επιτρέπει στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να εντοπίσει τα προβλήματα υγείας νωρίς. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να θεραπεύσει πολλά προβλήματα και να αποτρέψει άλλα.

Ποιος είναι ο σκοπός του προγεννετικού ελέγχου;

Ο στόχος της προγεννητικής φροντίδας δεν είναι μόνο η παροχή της καλύτερης φροντίδας για την έγκυο γυναίκα και το αγέννητο παιδί, αλλά και για την προετοιμασία της μητέρας για την παράδοση ενός υγιούς μωρού.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του προγεννετικού ελέγχου;
  • ενημέρωση του ιατρικού ιστορικού του ασθενή
  • έλεγχος ούρων, βάρους και αρτηριακής πίεσης
  • έλεγχος για κάποιο πρήξιμο
  • έλεγχος της θέσης του εμβρύου στην κοιλιακή χώρα
  • έλεγχος εμβρυϊκού καρδιακού παλμού

H παρακολούθηση της εμβρυϊκής καρδιάς είναι ένας τρόπος να ελέγξετε τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας (έμβρυο) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο καρδιακός ρυθμός είναι ένας καλός τρόπος για να μάθετε εάν πηγαίνουν όλα καλά, καθώς αυτή η εξέταση  μπορεί να δείξει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η παρακολούθηση μπορεί να γίνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συνεχής) ή σε καθορισμένες ώρες (διαλείπουσα). Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάποιο είδος παρακολούθησης. Συζητήστε με το γιατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας για να μάθετε τις επιλογές σας.

Πώς γίνεται;

Η παρακολούθηση μπορεί να είναι εξωτερική (γίνεται έξω από το σώμα) ή εσωτερική (γίνεται μέσα στο σώμα). Για τις περισσότερες γυναίκες, είναι εξωτερική. Η εξωτερική παρακολούθηση μπορεί να είναι συνεχής ή διαλείπουσα.

Με διαλείπουσα παρακολούθηση, ο γιατρός χρησιμοποιεί μια φορητή συσκευή για να ακούσει την καρδιά του μωρού σας μέσω της κοιλιάς σας. Ο καρδιακός ρυθμός ελέγχεται σε καθορισμένες ώρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, σε μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα, ο καρδιακός παλμός του μωρού μπορεί να ελέγχεται κάθε 30 λεπτά κατά το πρώτο στάδιο της. Στη συνέχεια, θα ελέγχονταν κάθε 15 λεπτά στο δεύτερο στάδιο. Μια γυναίκα που έχει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – αλλά που δεν είναι υψηλού κινδύνου – θα έπρεπε να  ελέγχει τον καρδιακό παλμό πιο συχνά.

Με συνεχή παρακολούθηση, ο καρδιακός παλμός του μωρού σας ελέγχεται συνεχώς. Οι ελαστικές ζώνες συγκρατούν δύο επίπεδες συσκευές (που ονομάζονται αισθητήρες) στην κοιλιά σας. Ένας αισθητήρας καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού. Το άλλο δείχνει πόσο διαρκούν οι συστολές σας. Πρέπει να μείνετε κοντά στην οθόνη δίπλα στο κρεβάτι σας. Μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να καθίσετε σε μια καρέκλα ή να σταθείτε κοντά στην οθόνη. Αλλά δεν μπορείτε να περπατήσετε ή να κάνετε μπάνιο.

Τηλέφωνο: 2106464521
Βασ. Σοφίας 115, 115 21, Αθήνα
Μουρτζάκης Στυλιανός