Για ποιό λόγο έχω Καθυστέρηση;

Για ποιό λόγο έχω Καθυστέρηση;

Ο κύκλος σας

Καθυστερεί η περίοδος σας, αλλά ξέρετε ότι δεν είστε έγκυος; Οι χαμένες ή καθυστερημένες περίοδοι συμβαίνουν για πολλούς λόγους εκτός από την εγκυμοσύνη. Συχνές αιτίες μπορεί να κυμαίνονται από ορμονικές ανισορροπίες έως σοβαρές ιατρικές παθήσεις.

Υπάρχουν επίσης δύο φορές στη ζωή μιας γυναίκας όταν είναι απολύτως φυσιολογικό να είναι ακανόνιστη η περίοδος της: όταν ξεκινά για πρώτη φορά και όταν ξεκινά η εμμηνόπαυση. Καθώς το σώμα σας περνά από τη μετάβαση, ο φυσιολογικός κύκλος σας μπορεί να γίνει ακανόνιστος.

Οι περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση συνήθως έχουν μια περίοδο κάθε 28 ημέρες. Ωστόσο, ένας υγιής εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να κυμαίνεται από κάθε 21 έως 35 ημέρες. Εάν η περίοδος σας δεν εμπίπτει σε αυτά τα εύρη, μπορεί να οφείλεται σε έναν από τους ακόλουθους λόγους.

1. Άγχος
Το άγχος μπορεί να εκσυγχρονίσει τις ορμόνες σας, να αλλάξει την καθημερινή σας ρουτίνα, ακόμη και να επηρεάσει το μέρος του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της περιόδου σας – τον υποθάλαμο σας. Με την πάροδο του χρόνου, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια ή ξαφνική αύξηση βάρους ή απώλεια, όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο σας.

Εάν πιστεύετε ότι το άγχος μπορεί να αλλάξει την περίοδο σας, δοκιμάστε να εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης και να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η προσθήκη περισσότερης άσκησης στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο δρόμο σας.

2. Χαμηλό σωματικό βάρος
Οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, ενδέχεται να παρουσιάσουν χαμένες περιόδους. Το βάρος του 10 τοις εκατό κάτω από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό εύρος για το ύψος σας μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας και να σταματήσει την ωορρηξία. Η θεραπεία για τη διατροφική σας διαταραχή και η αύξηση του βάρους με υγιή τρόπο μπορεί να επαναφέρει τον κύκλο σας στο φυσιολογικό. Οι γυναίκες που συμμετέχουν σε ακραίες ασκήσεις όπως οι μαραθώνιοι μπορούν επίσης να σταματήσουν τις περιόδους τους.

3. Παχυσαρκία
Ακριβώς όπως το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές, το ίδιο μπορεί να προκαλέσει και το υψηλό. Ο γιατρός σας θα συστήσει ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης εάν διαπιστώσει ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας στις καθυστερημένες ή χαμένες περιόδους σας.

4. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κατάσταση που αναγκάζει το σώμα σας να παράγει περισσότερο ανδρογόνο (ανδρικής ορμόνης). Οι κύστες σχηματίζονται στις ωοθήκες ως αποτέλεσμα αυτής της ανισορροπίας ορμονών. Αυτό μπορεί να κάνει την ωορρηξία ακανόνιστη ή να την σταματήσει εντελώς.

Άλλες ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, μπορούν επίσης να εξισορροπηθούν. Αυτό οφείλεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με το PCOS. Η θεραπεία για PCOS επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντισυλληπτικά χάπια ή άλλα φάρμακα για να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου σας.

5. Αντισύλληψη
Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια αλλαγή στον κύκλο σας όταν παίρνετε η όταν σταματήσετε τα αντισυλληπτικά. Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστίνη, οι οποίες εμποδίζουν τις ωοθήκες σας να απελευθερώνουν ωάρια. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να γίνει ο κύκλος σας συνεπής μετά τη διακοπή του χαπιού. Άλλοι τύποι αντισυλληπτικών που εμφυτεύονται ή εγχέονται μπορούν επίσης να προκαλέσουν χαμένες περιόδους.

6. Χρόνιες ασθένειες
Οι χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η κοιλιοκάκη μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Οι αλλαγές στο σάκχαρο στο αίμα συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, οπότε παρόλο που είναι σπάνιος, ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη περίοδο.

Η κοιλιοκάκη προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στο λεπτό έντερο, η οποία μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να απορροφήσει βασικά θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένες ή χαμένες περιόδους.

7. Πρώιμη εμμηνόπαυση
Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν την εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 45 έως 55 ετών. Οι γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα γύρω στην ηλικία των 40 ή νωρίτερα θεωρείται ότι έχουν πρώιμη εμμηνόπαυση. Αυτό σημαίνει ότι η τροφοδοσία των ωαρίων σας τελειώνει και ως αποτέλεσμα θα χαθούν περιόδοι και τελικά ο σταματημός της εμμήνου ρύσεως.

8. Θέματα θυρεοειδούς αδένα
Ένας υπερδραστήριος ή αδρανής θυρεοειδής αδένας μπορεί επίσης να είναι η αιτία των καθυστερημένων ή χαμένων περιόδων. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματός σας, έτσι τα επίπεδα των ορμονών μπορούν επίσης να επηρεαστούν. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Μετά τη θεραπεία, η περίοδός σας πιθανότατα θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

Τηλέφωνο: 2106464521
Βασ. Σοφίας 115, 115 21, Αθήνα
Μουρτζάκης Στυλιανός