Διαχείριση Άγχους

Διαχείριση Άγχους

Το άγχος είναι μια φυσιολογική ψυχολογική και σωματική αντίδραση στις απαιτήσεις της ζωής. Ένα μικρό άγχος μπορεί να είναι καλό, παρακινώντας σας να αποδώσετε καλά. Ωστόσο, πολλές καθημερινές προκλήσεις, όπως το να στέκεσαι στην κίνηση, να προλαβαίνεις προθεσμίες και να πληρώνεις λογαριασμούς μπορούν να σε φτάσουν στα άκρα, σε σημείο μάλιστα που δεν τα βγάζεις πέρα. Ο εγκέφαλός σας διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα συναγερμού για την προστασία σας. Όταν ο εγκέφαλός σας αντιλαμβάνεται μια απειλή, σηματοδοτεί το σώμα σας να απελευθερώσει μια έκρηξη ορμονών που αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό και αυξάνουν την αρτηριακή σας πίεση. Αυτή η απάντηση «μάχης ή πτήσης» σας τροφοδοτεί για να αντιμετωπίσετε την απειλή. Μόλις εξαφανιστεί η απειλή, το σώμα σας προορίζεται να επιστρέψει σε μια φυσιολογική, χαλαρή κατάσταση. Δυστυχώς, οι ασταμάτητες επιπλοκές της σύγχρονης ζωής σημαίνουν ότι σπάνια σβήνουν τα συστήματα συναγερμού κάποιων ανθρώπων.

Η διαχείριση του στρες σάς προσφέρει μια σειρά εργαλείων για την επαναφορά του συστήματος συναγερμού σας. Μπορεί να βοηθήσει το μυαλό και το σώμα σας να προσαρμοστεί (ανθεκτικότητα). Χωρίς αυτό, το σώμα σας μπορεί πάντα να είναι σε εγρήγορση. Με την πάροδο του χρόνου, το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Μην περιμένετε έως ότου το άγχος βλάψει την υγεία, τις σχέσεις ή την ποιότητα ζωής σας. Ξεκινήστε να ασκείτε τεχνικές διαχείρισης άγχους σήμερα.

Συμπτώματα άγχους

Αν και όλοι βιώνουμε το άγχος διαφορετικά, μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Αύξηση βάρους ή απώλεια βάρους
 • Πόνος στο στομάχι
 • Κρίσεις πανικού
 • Πονοκέφαλοι
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Ιδρωμένα χέρια ή πόδια
 • Καούρα
 • Υπερβολικός ύπνος
 • Κοινωνική απομόνωση
 • Κούραση
 • Ναυτία
 • Ψυχαναγκαστική ή καταναγκαστική συμπεριφορά

Συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους

 1. Προσδιορίστε τις πηγές άγχους σας. Είτε πρόκειται για εργασία, οικογένεια, αλλαγή ή οποιαδήποτε από τις άλλες πιθανές χιλιάδες σκανδάλη.
 2. Μάθετε να αναγνωρίζετε σήματα άγχους. Όλοι αντιμετωπίζουμε το άγχος με διαφορετικό τρόπο, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ατομικά σας συμπτώματα άγχους. Ποια είναι τα εσωτερικά σας κουδούνια συναγερμού; Χαμηλή ανοχή, πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι ή συνδυασμός από τα παραπάνω «Συμπτώματα άγχους»
 3. Αναγνωρίστε τις στρατηγικές άγχους σας. Ποια είναι η τακτική σας για να ηρεμήσετε; Αυτές μπορεί να είναι συμπεριφορές που μαθαίνονται με την πάροδο των ετών και μερικές φορές δεν είναι η υγιής επιλογή. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το άγχος με αυτοθεραπεία με αλκοόλ ή υπερκατανάλωση τροφής.
 4. Εφαρμόστε υγιείς στρατηγικές διαχείρισης του στρες. Είναι καλό να προσέχετε τυχόν τρέχουσες ανθυγιεινές συμπεριφορές αντιμετώπισης, ώστε να μπορείτε να τις αλλάξετε για μια υγιεινή επιλογή. Για παράδειγμα, εάν η υπερκατανάλωση είναι η τρέχουσα μετάβασή σας, μπορείτε να εξασκηθείτε στο διαλογισμό ή να αποφασίσετε να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο σας για να συζητήσετε για την περίπτωσή σας.
 5. Κάντε την αυτο-φροντίδα προτεραιότητα.  Όταν αφιερώνουμε χρόνο για στον εαυτό μας, βάζουμε την ευημερία μας μπροστά σε άλλους. Τα απλούστερα πράγματα που προωθούν την ευεξία, όπως αρκετός ύπνος, φαγητό, χρόνος διακοπής και άσκηση είναι συχνά αυτά που παραβλέπονται.
 6. Ζητήστε υποστήριξη όταν χρειάζεται. Εάν αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση, επικοινωνήστε με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας με το οποίο μπορείτε να μιλήσετε. Η συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και να μας βοηθήσει να μάθουμε πιο υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης.
Τηλέφωνο: 2106464521
Βασ. Σοφίας 115, 115 21, Αθήνα
Μουρτζάκης Στυλιανός