Ζητήματα Αυτοεκτίμησης

Ζητήματα Αυτοεκτίμησης

Η αυτοεκτίμηση είναι ο βαθμός στον οποίο κάποιος αισθάνεται αυτοπεποίθηση, πολύτιμος και ότι αξίζει τον σεβασμό. Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση συχνά αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους και την πρόοδό τους στη ζωή. Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά αισθάνονται ντροπή και αυτο-αμφιβολία. Συχνά περνούν πολύ χρόνο να επικρίνουν τον εαυτό τους. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι σύμπτωμα πολλών παθήσεων ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη.

Σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης

  • Ευαισθησία στην κριτική. Εάν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να είστε πολύ ευαίσθητοι στην κριτική, είτε από άλλους είτε από εσάς. Το βλέπετε μόνο ως ενίσχυση των ελαττωμάτων σας και επιβεβαίωση ότι είστε ανίκανοι να κάνετε κάτι σωστό.
  • Κοινωνική απόσυρση. Η απόρριψη προσκλήσεων, η ακύρωση των προγραμματισμένων συναντήσεων την τελευταία στιγμή και οι τάσεις απομόνωσης είναι σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης. Μπορεί να μην έχετε καμία επιθυμία να συνομιλήσετε ή να μιλήσετε για τη ζωή σας, επειδή θα ενισχύσει μόνο την κατάθλιψη και το άγχος που ήδη αντιμετωπίζετε.
  • Εχθρική στάση. Για κάποιον με χαμηλή αυτοεκτίμηση, η επίθεση απέναντι σε άλλους είναι ένας αμυντικός μηχανισμός. Εάν πιστεύετε ότι πρόκειται να εκτεθείτε, η επίθεση σε όποιον μπορεί να σας επικρίνει μπορεί να είναι ένα σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης.
  • Υπερβολική ενασχόληση με προσωπικά προβλήματα. Η συνεχής ανησυχία για τα προσωπικά σας ζητήματα απαιτεί πολύ χρόνο για κάποιον με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Φυσικά συμπτώματα. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος και ανορεξία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ ή η χρήση ναρκωτικών.

Χρήσιμες Συμβουλές

  1. Προσδιορίστε τις συνθήκες και τις καταστάσεις που προκαλούν προβλήματα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε ορισμένες συνθήκες και καταστάσεις στη ζωή σας που φαίνεται πάντα να ξεφουσκώνουν την αυτοεκτίμησή σας.
  2. Γνωρίστε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Αφού εντοπίσετε τις στιγμές της ζωής σας όπου αισθανθήκατε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αξιολογήστε τις σκέψεις σας για αυτές. Εάν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε τι σκέφτεστε, μπορείτε να αρχίσετε να καταλαβαίνετε αν οι αντιδράσεις σας σε αυτό που έχει συμβεί είναι κατάλληλες και χρήσιμες.
  3. Αποβολή αρνητικών ή ανακριβών σκέψεων. Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεφύγεις από μακροχρόνιες πεποιθήσεις που έχουν γίνει μέρος της πραγματικότητάς σου. Κατανοήστε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος και υπομονή για να ξεπεραστούν τυχόν αρνητικές προκαταλήψεις που έχετε δημιουργήσει για τη ζωή σας.
  4. Προσαρμόστε τη νοοτροπία σας. Εφόσον προσδιορίσετε τις στιγμές που αισθανθήκατε ένα χτύπημα στην αυτοεκτίμησή σας, συνειδητοποιήσετε πώς και γιατί έχετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα για αυτά τα γεγονότα, μπορείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αναλύσετε αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Έχετε τη δύναμη να αλλάξετε τα πρότυπα σκέψης σας για να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας. Να σκέφτεστε και να αισθάνεστε αισιόδοξα, να εστιάζετε στις θετικές πτυχές όλων των καταστάσεων και να μην φοβάστε να επισημάνετε αρνητικές σκέψεις.
Τηλέφωνο: 2106464521
Βασ. Σοφίας 115, 115 21, Αθήνα
Μουρτζάκης Στυλιανός